La formació al Vendrell: no existeix una relació entre el lloc de naixement i la població sense estudis
Quin és el nivell d’estudis dels vendrellencs i vendrellenques? Com influeix la procedència en l’adquisició de coneixements? Les dades responen a totes aquestes qüestions
L’Observatori per la Convivència també ha treballat en conèixer quina és la formació dels vendrellencs i de les vendrellenques. D’aquesta manera s’han analitzat les dades objectives de la nostra població per a conèixer els nivells d’estudis, les característiques d’aquelles persones que no en tenen o el domini dels idiomes entre d’altres factors.
Una de les dades destacades en el treball de recerca desenvolupat és que la procedència no és una dada significativa per a haver estudiat o no haver-ho fet. Els vendrellencs i vendrellenques sense estudis o amb només estudis primaris suposen el 50% de les persones nascudes a Espanya. En el cas de les persones nascudes a l’estranger, també són la meitat. D’aquesta manera, es pot concloure que la procedència no és un factor a tenir en compte en l’escolarització.
I, quin és el nivell d’estudis de la nostra població? Ens trobem d’entrada amb que una de cada quatre persones majors de 15 anys del Vendrell és analfabeta o no ha finalitzat cap estudi. Aquest fet és menys acusat en la població jove, menor de 35 anys.
Pel que fa a aquelles persones que sí que han estudiat, trobem que en torn al 30% de la població disposa d’estudis primaris, un percentatge lleugerament superior al del conjunt de Tarragona. En tot cas, on destaquem especialment els vendrellencs i vendrellenques és el nombre que hem assolit estudis secundaris —BUP, FP de grau mig, COU…— que arriba al voltant del 25%, cinc punts per sobre de la província, on el percentatge se situa al 20%. Finalment, ens trobem que al Vendrell la mitjana de persones amb estudis superiors finalitzats és menor que al conjunt de Tarragona.
Precisament pel que fa als estudis superiors trobem diferències entre sexes i entre nascuts a l’estat i estrangers. Així, són més les dones que disposen d’estudis superiors, al voltant del 25% enfront el 20% d’homes. Curiosament, aquesta mateixa relació es dóna entre els nascuts a Espanya amb estudis superiors, el 25%, i aquells nascuts a l’estranger amb el mateix nivell de coneixements, el 20%.
Un altre dels aspectes que contempla el treball d’anàlisi de la formació al Vendrell és la quantitat de persones que no estudien ni treballen. En concret, més d’una tercera part de la població entre 16 i 64 anys que no treballa es dedica a realitzar algun tipus d’estudis. Pel que fa a la comparativa amb la resta de la província destaca que al Vendrell hi ha més població nascuda a Espanya de 16 a 64 anys sense feina que no estudia.